FAQ

Algemeen

 • Algemene gevoeligheid
  Wanneer de apparatuur pas geplaatst is, kunnen de tanden behoorlijk gevoelig zijn. Dit duurt gemiddeld 2-3 dagen. U mag een paracetamol nemen tegen de pijn. Wanneer de gevoeligheid langer dan een week aanhoudt of steeds erger wordt, kunt u tijdens kantooruren telefonisch contact opnemen met de praktijk.
 • Irritatie aan de binnenkant van de mond
  Irritatie van de binnenzijde van wangen of lippen gaat over het algemeen vanzelf over. U kunt bij de vaste beugel eventueel de meegegeven was gebruiken om scherpe delen van de beugel tijdelijk af te dekken. Indien u geen was in uw bezit heeft kunt u suikervrije kauwgom gebruiken.

Door het nieuwe materiaal in je mond hebben je tanden makkelijker kans om gaatjes te krijgen. Poets dus telkens heel zorgvuldig en besteed er langer tijd aan dan voorheen! We raden aan om na elke maaltijd te poetsen. Op school of werk is dit echter niet altijd moeilijk. Poets dus zeker heel zorgvuldig 's morgens en 's avonds!

Werk telkens in 3 stappen bij het poetsen, poets diagonaal onder je blokje, diagonaal boven je blokje en als laatste stap op het blokje. Gebruik de kleine interdentale tandenborstels om tussen je blokjes en achter de draad te poetsen. Spoel je mond 1 keer per dag met mondwater, na het poetsen. Let er ook op dat je telkens je tandvlees mee poetst. Je tandvlees kan namelijk rood en gezwollen komen te staan. Blijven poetsen op je tandvlees is dan de boodschap om bacteriën geen kans te geven!

Bekijk de video

Je hoeft zeker en vast je lievelingsmaaltijd niet te laten omdat je nu blokjes draagt. Je dient enkel wat meer rekening te houden met het nieuwe materiaal in je mond. Probeer geen kleverige dingen (zoals bepaalde snoepjes) te eten.

Let op met harde dingen en snijd deze zorgvuldig in stukjes in plaats van er grote stukken uit te happen. Weet dat het herhaaldelijk loskomen van blokjes de behandeling enkel zal verlengen!

Bekijk de video

Invisalign

 • Attachment kwijt/weg
  Bel naar de praktijk. We bekijken het dossier en afhankelijk van welke attachment, geven we u specifieke richtlijnen.
 • Beugel past niet meer
  Bel naar de praktijk. We proberen u zo snel mogelijk een afspraak te geven.
 • Button is los
  Bel naar de praktijk. We proberen u zo snel mogelijk een afspraak te geven.

Je kunt je aligners het best reinigen door ze in lauw water te borstelen en af te spoelen en de Invisalign-reinigingskristallen of speciale reinigingstabletten te gebruiken. Om een goede mondhygiëne te behouden, is het belangrijk om je tanden na elke maaltijd te poetsen voordat je de aligners weer indoet.

Laat het ons direct weten maar je mag de volgende aligners al aandoen.

RPE

Om verbreding van de bovenkaak te bekomen, wordt er gevraagd om het apparaat thuis dagelijks te activeren met behulp van een sleuteltje. Afhankelijk van de afwijking zal geadviseerd worden om 1 à 2 keer per dag één slagje te draaien aan de schroef van het apparaat. Na de verbreding blijft het apparaat nog minimum 6 maanden in de mond zitten om het resultaat te stabiliseren.

Bij elke slag voel je een beetje spanning in je bovenkaak en een jeukend gevoel aan je neus en/of voorhoofd. Die spanning verdwijnt vanzelf na een 15-tal minuten. Op dag 3 of 4 kan die spanning wat intenser zijn. Na een paar dagen merk je ook een spleetje op tussen je centrale snijtanden. Dit spleetje zal groter worden zolang het apparaat opengedraaid wordt. Géén paniek, het sluit vaak spontaan! Als het te pijnlijk wordt, mag je steeds een pijnstiller nemen!

Bekijk de video

Als je je tanden poetst, moet je het verbredingsapparaat en het gehemelte meepoetsen. Een tandenborstel met kleine borstelkop kan hier handig zijn. Etensresten die blijven kleven tussen het verhemelte en het apparaat kan je het best verwijderen met kleine interdentaal borsteltjes. Elke avond je mond spoelen met een mondspoelmiddel zorgt ervoor dat je verhemelte mooi gezond blijft.

Bekijk de video

Vaste apparatuur

 • Een draadje prikt
  Bedek het met een beetje was. Een dunne draad kan je ook proberen af te knippen met een nagelknipper of tangetje.
 • Er is een blokje los
  Laat het gewoon hangen tot aan de volgende controle. Als het pijn doet of het is op de voorste tanden, neem dan even contact op met de praktijk voor een afspraak.
 • Er is een bandje los
  Laat het zitten tot aan de volgende controle of bewaar het zorgvuldig en breng het mee naar je volgende afspraak. Stop wel met het dragen van je buitenbeugel!
 • Mijn losse beugel is stuk of doet pijn
  Als er een klein stukje kunsthars of metaal afbreekt, is het vaak geen probleem. Is de beugel helemaal stuk of doet hij erg pijn, neem dan contact op met de praktijk.
 • Losgekomen op één of meerdere tanden
  Laat de draad gewoon zitten en telefoneer zo snel mogelijk om hem te laten vastzetten. Knip NOOIT een stuk van de draad af, en trek zeker NOOIT de draad helemaal los uit de mond.
 • Volledig losgekomen
  Telefoneer zo snel mogelijk naar de praktijk. Gooi het draadje in geen geval weg en breng het mee op de afspraak. Neem snel contact op met de praktijk en draag uw nachtbeugel ook overdag.

Wanneer een separatie elastiek spontaan verloren gaat net voor je afspraak dan stelt er zich geen probleem en is er normaal genoeg ruimte om een bandje te plaatsen. Wanneer de separatie elastiek evenwel verloren is gegaan door jouw toedoen, poetsen of eventueel prutsen aan de elastiek, dan moet je telefonisch contact opnemen met de praktijk om te kijken of de elastiek eventueel herplaatst moet en/of kan worden voor je volgende afspraak.

Het is belangrijk de beugel proper te houden. Je kan dit doen door na het dragen van de beugel, deze te spoelen onder stromend water. 1 à 2 keer per week, kan je de beugel laten weken (30 min) in water met azijn (verhouding 50/50).

Je mag nooit tandpasta gebruiken, want dit krast op de beugel. Vloeibare zeep of speciale tabletten (bv. Nitradine) kan wel gebruikt worden. Gebruik nooit te warm water voor een essix.