Behandelingen

Aangezien u uniek bent, is ook uw behandelplan uniek en op maat voor jou!

Verloop

1.

Eerste afspraak

Tijdens de eerste afspraak krijgt u een diagnose, advies en gedetailleerde prijsofferte van ons mee. Indien u de behandeling wenst op te starten, neemt u een tweede afspraak om het dossier op te stellen. Een dossier is twee jaar geldig en wordt grotendeels terugbetaald door de mutualiteit.

2.

Actieve behandeling

Tijdens de actieve behandeling zullen uw tanden naar hun juiste plaats worden gebracht met behulp van beugels. De gemiddelde behandeling duurt 18 tot 24 maanden. De duurtijd wordt mee bepaald door de aard van de afwijking, de medewerking en het nakomen van de gemaakte afspraken.

3.

Retentiefase

Het is belangrijk om uw tanden op de juiste positie te behouden. Dit kan aan de hand van een nachtbeugel of retentiedraad. Vaak worden de 2 gecombineerd: dus een retentiedraad in combinatie met een nachtbeugel om de tanden optimaal te stabiliseren.

Soorten

Invisalign

Invisalign

Je Invisalign behandeling bestaat uit een reeks van onzichtbare en uitneembare aligners die je elke week vervangt door een nieuwe set. Elke aligner is op maat gemaakt. Telkens wanneer je een nieuwe aligner over de tanden klikt, zal je gebit geleidelijk verschuiven naar het gewenste resultaat. Er zijn geen blokjes of draden waardoor er minder irritaties optreden. De aligners zijn comfortabel om dragen en worden uitgenomen om te eten, te drinken of de tanden te poetsen en te flossen.

Voordelen

 • Esthetisch
 • Gemakkelijker poetsen
 • Je kan alles blijven eten
 • Minder afspraken nodig
 • Comfort
Verloop Full-behandeling Verloop Lite-behandeling

Uitneembare beugels

 • Buitenbeugel of headgear
  Met een buitenbeugel kan extra ruimte in de boventandboog gecreëerd worden doordat de kiezen naar achter verplaatst worden. Om het gewenste effect te bekomen, moet de headgear minstens 14u per dag gedragen worden. Op schooldagen kan het nodige aantal uren bereikt worden wanneer je je beugel nà schooltijd én 's nachts draagt. Probeer op woensdag en tijdens het weekend wat uurtjes in te halen. Onvoldoende dragen kan met zich meebrengen dat de behandeling onnodig lang duurt, mislukt of gestaakt moet worden.
  Verloop behandeling
 • Activator
  Een activator is een uitneembare beugel om de achterliggende groei van de onderkaak te corrigeren. Deze beugel dient 14u per dag gedragen te worden, zodoende dat de afstand tussen het boven- en onderfront elke maand met 1 mm afneemt.
  Verloop behandeling
 • Hawleyplaat
  De beugel bestaat uit een kunststof ‘plaatje’ dat tegen je gehemelte zit. Met de ijzeren haakjes klem je de beugel vast aan je kiezen. De metalen draad die over je tanden zit, is veerkrachtig en zorgt ervoor dat je tanden verplaatst worden.
Uitneembare beugels
Vaste beugels

Verbredingsapparaat of RPE (Rapid Palatal Expension)

Bij kinderen en jongeren met een te smalle bovenkaak is het vaak aangewezen om de bovenkaak en -tandboog te verbreden. Dit is mogelijk zolang de beide bovenkaakshelften nog niet met elkaar vergroeid zijn.

Verloop behandeling

Prijzen

Wij werken met een systeem van forfaits zodat een spreiding van de betalingen voor een orthodontische behandeling mogelijk is.

Eerste afspraak €70
Dossieropstelling €271
Voorbehandeling (RPE, Activator) €800 - 1000
Behandeling Invisalign €3500 - 5500
Controles €60

De hier vermelde prijzen zijn slechts indicatief en kunnen onderhevig zijn aan wijzigingen door o.a. indexatie, RIZIV en/of leveranciers aanpassingen.

Als u een dossier laat opstellen, krijgt u op basis van de analyse van de specifieke noden, een gedetailleerde prijsofferte voor een orthodontische behandeling.

Terugbetalingen

RIZIV

Vroege orthodontische behandeling (voor 9 jaar)

Bij kinderen jonger dan negen jaar komt de ziekteverzekering tegemoet in de kosten voor een vroege orthodontische behandeling. De terugbetaling wordt enkel toegekend voor de correctie van:

 • de frontale en laterale kruisbeten;
 • de frontale en laterale dwangbeten;
 • de positie van de snijtanden als preventie van anterieure traumata;
 • het ruimtegebrek gedurende de wisselfase.

De tegemoetkoming is een forfaitair bedrag van 325 euro. De voorwaarde is dat de patiënt ten laatste de behandeling start op 8,5 jaar.
Let wel op: Een vroege orthodontische behandeling kan ten vroegste gedurende de twaalfde kalendermaand na plaatsing van het apparaat gevolgd worden door een klassieke of regelmatige orthodontische behandeling.

Definitieve behandeling (voor 15 jaar)

Een terugbetaling kan alleen maar als het ziekenfond het formulier ‘Kennisgeving Orthodontie’ ontvangt voor de 15de verjaardag van de patiënt. Het formulier wordt door ons meegeven, na een dossieropstelling.

Ledenvoordeel mutualiteiten

Extra verzekeringen