Behandelingen

Aangezien u uniek bent, is ook uw behandelplan uniek en op maat voor jou!

Verloop

1.

Eerste consultatie

Het eerste bezoek aan de orthodontist is vooral bedoeld als kennismaking met een mondonderzoek. Er wordt gekeken naar de stand van de tanden, mogelijke behandelingen en de eventueel te verwachten hindernissen.
Het is ook mogelijk om direct een dossier op te starten. Dit wil zeggen dat er röntgenfoto's en een scan worden genomen zodanig dat er een behandelplan kan worden opgesteld.

2.

Actieve behandeling

Tijdens de actieve behandeling zullen uw tanden naar hun juiste plaats worden gebracht met behulp van beugels. De gemiddelde behandeling duurt 18 tot 24 maanden. De duurtijd wordt mede bepaald door de aard van de afwijking, de medewerking en het nakomen van de gemaakte afspraken.

3.

Retentiefase

Het is belangrijk om uw tanden op de juiste positie te behouden. Dit kan aan de hand van een nachtbeugel of retentiedraad. Vaak worden de 2 gecombineerd: dus een retentiedraad in combinatie met een nachtbeugel om de tanden optimaal te stabiliseren.

Soorten

Invisalign

Invisalign

Je Invisalign behandeling bestaat uit een reeks van onzichtbare en uitneembare aligners die je elke week vervangt door een nieuwe set. Elke aligner is op maat gemaakt. Telkens wanneer je een nieuwe aligner over de tanden klikt, zal je gebit geleidelijk verschuiven naar het gewenste resultaat. Er zijn geen blokjes of draden waardoor er minder irritaties optreden. De aligners zijn comfortabel om dragen en worden uitgenomen om te eten, te drinken of de tanden te poetsen en te flossen.

Voordelen

 • Esthetisch
 • Gemakkelijker poetsen
 • Je kan alles blijven eten
 • Minder afspraken nodig
 • Comfort
Afspraken Full Afspraken Lite Richtlijnen

Uitneembare beugels

 • Buitenbeugel of headgear
  Met een buitenbeugel kan extra ruimte in de boventandboog gecreëerd worden doordat de kiezen naar achter verplaatst worden. Om het gewenste effect te bekomen, moet de headgear minstens 14u per dag gedragen worden. Op schooldagen kan het nodige aantal uren bereikt worden wanneer je je beugel nà schooltijd én 's nachts draagt. Probeer op woensdag en tijdens het weekend wat uurtjes in te halen. Onvoldoende dragen kan met zich meebrengen dat de behandeling onnodig lang duurt, mislukt of gestaakt moet worden.
  Afspraken Richtlijnen
 • Activator
  Een activator is een uitneembare beugel om de achterliggende groei van de onderkaak te corrigeren. Deze beugel dient 14u per dag gedragen te worden, zodoende dat de afstand tussen het boven- en onderfront elke maand met 1 mm afneemt.
  Afspraken Richtlijnen
 • Hawleyplaat
  De beugel bestaat uit een kunststof ‘plaatje’ dat tegen je gehemelte zit. Met de ijzeren haakjes klem je de beugel vast aan je kiezen. De metalen draad die over je tanden zit, is veerkrachtig en zorgt ervoor dat je tanden verplaatst worden.
Uitneembare beugels
Vaste beugels

Verbredingsapparaat of RPE (Rapid Palatal Expension)

Bij kinderen en jongeren met een te smalle bovenkaak is het vaak aangewezen om de bovenkaak en -tandboog te verbreden. Dit is mogelijk zolang de beide bovenkaakshelften nog niet met elkaar vergroeid zijn.

Afspraken Richtlijnen

Prijzen

Eerste consultatie €50
Panoramische röntgenfoto (OPG) €57
Teleradiografie (RSP) €58
Compleet vooronderzoek (incl. OPG en RSP) €271
RPE / Activator / etc €360 – €500
Vaste apparatuur* €2550
Invisalign Lite (1 kaak)* €2600
Invisalign Lite (boven- en onder)* €3600
Invisalign Teen * €3600
Invisalign Full* €4600
Maandelijkse controle / scan €58,50
Supplement witte blokjes €200
Retentiedraad €190
Nachtbeugel €150
Supplement chirurgie €500
* inclusief retentie, exclusief controles

Terugbetalingen

RIZIV

Vroege orthodontische behandeling (voor 9 jaar)

Bij kinderen jonger dan negen jaar komt de ziekteverzekering tegemoet in de kosten voor een vroege orthodontische behandeling. De terugbetaling wordt enkel toegekend voor de correctie van:

 • de frontale en laterale kruisbeten;
 • de frontale en laterale dwangbeten;
 • de positie van de snijtanden als preventie van anterieure traumata;
 • het ruimtegebrek gedurende de wisselfase.

De tegemoetkoming is een forfaitair bedrag van 325 euro. De voorwaarde is dat de patiënt ten laatste de behandeling start op 8,5 jaar.
Let wel op: Een vroege orthodontische behandeling kan ten vroegste gedurende de twaalfde kalendermaand na plaatsing van het apparaat gevolgd worden door een klassieke of regelmatige orthodontische behandeling.

Definitieve behandeling (voor 15 jaar)

Een terugbetaling kan alleen maar als het ziekenfond het formulier ‘Kennisgeving Orthodontie’ ontvangt voor de 15de verjaardag van de patiënt. Het formulier wordt door ons meegeven, na een dossieropstelling.

Ledenvoordeel mutualiteiten

Extra verzekeringen